Będziemy paskalizować. Co to znaczy? Paskalizacja, to nowoczesna metoda konserwacji żywności, w której wykorzystuje się wysokie ciśnienie.
Akademia Piotrkowska wspólnie z Centrum Łukasiewicza, Siecią Badawczą Łukasiewicz – Łódzkim Instytutem Technologicznym oraz Instytutem Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk podpisały porozumienie w sprawie wdrażania metody paskalizacji w powiecie piotrkowskim.
Nowoczesny paskalizator już wkrótce trafi do Akademii Piotrkowskiej.
Paskalizacja jest innowacyjną metodą konserwacji żywności, przy pomocy wysokiego ciśnienia zabijającego drobnoustroje, ale nie wpływającego na utratę walorów smakowych produktów.. W Europie tą metodą konserwuje się m.in. soki, warzywa, owoce, mięso oraz sosy.
– To pozwoli nam przede wszystkim na stworzenie nowego kierunku związanego z produkcją i przechowaniem żywności, kształceniem studentów w tym kierunku. Cieszę się, że podjęliśmy współpracę z Centrum Łukasiewicz oraz Instytutem Wysokich Ciśnień PAN – mówił podczas konferencji prasowej Rektor dr hab. Jacek Bonarek, prof. AP.
Oznacza to nie tylko współpracę uczelni ze środowiskiem badawczo – biznesowym, o czym mówił podczas konferencji Wicemarszałek Piotr Wojtysiak, ale porozumienie wpłynie również na działalność przedsiębiorców w Piotrkowie Trybunalskim, a także w powiecie piotrkowskim. Paskalizator otwiera możliwości produkcji i nowoczesnego konserowania żywności.
Porozumienie o współpracy podpisali: dr hab. Jacek Bonarek, prof. AP Rektor Akademii Piotrkowskiej, prof. Michał Boćkowski Dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień PAN, Hubert Cichocki Prezes Centrum Łukasiewicz, dr hab. Marcin Górski Prezes Sieci Badawczej Łukasiewicz – Łódzki Instytut Technologiczny.
Swoją obecnością wydarzenie zaszczycili m.in.: dr Piotr Wojtysiak Wicemarszałek Województwa Łódzkiego , prof. Sylwester Porowski, były dyrektor Instytutu Wysokich Ciśnień PAN, dr hab. Piotr Solarz.
